10 авг. 2023 г., 19:03

Кенарена кърпа за Мама 

  Поэзия
172 4 6

КЕНАРЕНА КЪРПА ЗА МАМА

 

Нали е градска бабичка от село,
щом вечер от морето духне бриз,
излиза мама с кърпата на чело –
пред входа – да подиша въздух чист.

 

Подпира си бастунчето пред блока –
с жените сяда кротко на дирнек,
обсъждат сигур пътнико-потока  
със блага дума или присмех мек.

 

Те – тия бабки, много са красиви,
дори и тъй – зачулени с чембер! –
щом снощи ги почерпи сок от киви
пияният квартален кавалер.

 

Но аз сред тях си гледам само мама,
защото хубавица ми е тя! –
с кенарената кърпа с цвят на слама,
с втъкани в нея есенни цветя.

 

Стълбището превзел на два-три скока,   
когато и над мен заесени,
и аз ще седна някой ден пред блока –
да си посмислям земните ѝ дни.

 

И – може да е зрителна измама,
а може и измама да не е? –
но ще ми грее образът на мама! –
в кенарената кърпа на райе.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??