Тази книжка е малка и шарена.
Всяка страница свършва с въпрос,
а картинките крият загадка:
- Отгатнете, деца, кой е тоз′?
Има рог и опашка, и тяло
почти колкото влаков вагон.
Вече наръч треви той изял е,
но би глътнал и още цял тон.
Любопитка го гледа отгоре
и игриво размахва опашка.
Скача бързо от клонче на клонче
хвърля долу обелки бананови.
- Не мърсете гората!- изкрясква
пъстроперест умник от гнездото.
- Ще докладвам и ще си изпатят
родителите, щом получат глобата.
- Не плаши я!- там някой изсъска
и увива снага по дървото .
- Не може тъй! Според закона лъвски
се разяснява първо, после глобата.
– Я повтори! Какво не може? Казвайте,
щом царския ми сън сте нарушили!
Разресвам гривата, корона слагам
и ще осъдя всички прегрешили…
Тази книжка е малка и шарена
и е пълна с различни герои.
Прочети и разгледай внимателно
и кажи ми сега кой тука кой е?
© Дочка Василева Все права защищены