Който няма внуче,
да си вземе куче,
като нямаш внук,
ти ще гледаш вук.
Внука все го няма.
Болка е голяма,
вук е под юргана
бабина отмяна.
Пусто да остане,
булката не ще хване,
в кой ли е вината,
вук за нас отплата.
Внукът все не идва,
бабата не мигва,
в мен ли е вината,
соли на главата.
Вукът ме посреща,
идва ми отсреща,
хвърля се в краката,
гали ми душата.
Вукът, нашто внуче,
взе, че се окучи,
пет вуци домъкна,
баба се побърква.
Как да ги изхрани,
с кой да се захване,
с вук ли да се хвали
по селските мегдани.
Бабите се смеят,
с внуци се гордеят,
наш’та баба плаче,
няма тя юначе.
Бабата посърна,
гръб ми тя обърна,
внук ми донеси.
ил са обеси.
Чудя се и мая,
май ще се убедя,
внук не ще донеса,
много ми тежи.
Тъй я подредихме
с бабата и двама,
като няма внуче,
вук от нас ще суче.
© Даяна Литовска Все права защищены