Коловози
на Е...
Когато влязат колелата
в дълбоки, властни коловози
и логиката на Съдбата
неуправляемо те вози-
се движиш като влак по релси
и невъзможно е да кривнеш:
посока някаква поел си,
а е възможно да не стигнеш,
че във посоката обратна
насрещен Влак стрелки размества
към някаква невероятна,
абсурдна Дяволска фиеста...
... Така се движат и Звездите
по коловозите небесни,
а дръзнат ли в страни да минат-
изгарят в цветове чудесни.
Дори човешкото ни Време
се движи в коловози трайни-
и с него имаме проблеми,
и сантиментални тайни....
....И ти сега: любима, скъпа
(и както пожелаеш още!)
къде ли влачиш се по пътя
във час и утринен и нощен?...
Какви ли страстни коловози,
какви ли сили центробежни
разпъват дните ти, но ясно е,
че сблъсъкът е неизбежен!..
И като влакове насрещни
надсмели се над Правилата
внезапно, взривно ще се срещнем
от страст пропуснали стрелката...
....Дали ще бъде Катастрофа,
или пък Тържество изящно-
от тая среща Философия
с едно предчувствие прекрасно
да си направим, за да може
когато остареем, Мила
(...и срещите не ни тревожат,
а и страстта лежи унила!...)
то, Любовта да не заместим
със многобройните ѝ пози
из пътищата неизвестни
във плен на нови коловози...
д-р Коста Качев
© Коста Качев Все права защищены