След дълги години на дълга борба,
след проба и грешка, след мир и война.
След падане, ставане, слънце и дъжд,
ето ме, жив съм, пораснал и мъж.
И гордо пристъпвам към тронната зала,
където ме чака от смях засияла
тълпата от моите сто врагове
понесла корона от старо биде.
Тържествено сядам на стола от слама,
подават ми четка и кряскат:"Осанна!".
С пепел ме ръсят, помазват ме с вар,
гримаси разтварят, прогласят ме:"Цар!"
Така ми е болно и толкоз студено,
нали им простих или :"Пито - платено!".
Не исках корона - в дар я получих,
не случих на хора, не случих!
© Хари Спасов Все права защищены