9 февр. 2021 г., 10:49

Краят 

  Поэзия » Любовная
268 2 2

Сякаш непозната до мене седя -

чрез теб говореше съдбата, 

недостъпна и строга, като съдия. 

Страшно беше да слушам словата:

 

"Всичко свърши - чух, че ти каза - 

връщам ти всичко, дори и това..." 

О, защо така ме наказа - 

мойта снимка държеше в ръка! 

 

Вдигнах поглед празен и мътен - 

с какво заслужих този твой съд?! 

Отвън гръмотевичен тътен

отекна над мокрия път... 

 

Сълзите ми с дъжда заваляха - 

просех милост, но в очите ти строги

ни обич, ни жалост личаха, 

ни следа от душевни тревоги... 

 

За миг ти снимката погледна, 

но тя във тебе нищо не извика... 

Намръщи се и с гримаса ледна - 

смачка я и хвърли в пепелника! 

 

Беше страшно и много жестоко! 

В гърлото ми топка бе се свила... 

Нарани ме толкова дълбоко - 

защо така постъпи, мила?! 

 

Мълчахме дълго, стори ми се век... 

Глава повдигнах в изнемога - 

ти свърши със любимия човек, 

а аз все още те обичах много... 

 

Но очите ти мойта смъртна присъда

изрекоха с поглед хладен и строг. 

А на снимката пишеше: "Любовта ще пребъде!" - 

странни думи за един некролог... 

 

 

 

 

 

© Калин Пантов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Права си, Мария - по - добре ужасен край, отколкото ужас без край... Благодаря ти!
  • Мисля, че е по-добре краят да настъпва изведнъж, защото иначе е агония. Чудесна поанта, Калине!
Предложения
: ??:??