Мартенското слънце се усмихва,
но с уплаха осветява всеки хълм.
На звънците врявата не стихва,
плашат злите сили кукерите вън.
На кръста с камбани скачат, скачат
за добитък здрав, за плодородие,
всяка лошотия да разплачат,
мир да има. Сирни Заговезни е.
Кукерската кокалеста булка
тропа важна силно с руно и рога.
Вятърът й свири на цигулка,
неразбиращ мъж ли е, или жена.
Кукерите с маски в мечи кожи
гонят тежки болести, пандемия.
Удрят хлопатарите, о, боже,
да е здрава нашата България!
© Силвия Милева Все права защищены