Леля Марийка...
В махалата си имахме много и различни комшийки.
Различни по външност, но и по вътрешна кройка!
Обаче любима на всички само бе леля Марийка-
сладкодумна, усмихната и за правдата бойка!
На младите жени - съвети най- полезни ще даде,
на старите- рецепти за туршии, изпробвани илачи,
на прясна булка- най- бялото пране как да изпере,
за любовна мъка и кахър- ако някой пък изплаче!...
Разказваше живота си с полезни, не една поуки:
"На мъж не се показва голо тяло преди брака,
да си забулена с девет воала и ако при слука
премахне първия, излиза втория и така нататък!
Ако мъжа си видиш пийнал, прибирайки се вкъщи-
се засмей игриво, че ръка би могъл да ти вдигне,
непременно, като изтрезнее- тъпкано му връщаш-
със скъп подарък искай утре да пристигне!!
Трябва малко да ревнува! А ако спор се случи-
винаги и видимо се с неговото мнение съгласявай,
ала после...си правИ, каквото те акъла учи!!...
Но да изглежда, че той винаги те побеждава!..."
Така било е и тя помни нейното далечно време...
Вече новото като видяла, друго взе да препоръчва:
"Преди всичко важно е за нищо хич да не ти дреме!
Защото всяко правило се учи, но се и отучва..."
Сега твърди, че мъж поиска ли, ти да си със имАне-
избери от другите, знаещи как теб да те даряват!
Пробвай не един, а колко трябва, та без гадАне,
да покажат как жена се глези и редовно ли го правят!
"Да работи ТОЙ и за добри пари, да помага и у дома!
Щастлива да те прави, с усмивка да си всеки ден!
Да е добър в леглото, показвайки как е за любов роден!
Не смогне ли- намерИ дубльор, но ще живееш във лъжа!..
Ако за твойте "качества" са няколко мъже необходими-
имай ги! Но.. във мечтите, защото не си неповторима!...
А според мен, жени, не искайте цял свят, а един любим-
съпруг, баща, приятел, със сърце и душа- незаменими!!
© Ирина Филипова Все права защищены