1 авг. 2023 г., 19:59

Лети, момче! 

  Поэзия
149 2 4

ЛЕТИ, МОМЧЕ!

 

... отново се завръщам в дните детски,

промъквам се във тях като крадец.

И приказки чета – за Баби Мецки! –

един, почти забравен, Дядо Мец.

 

За кой ли път се качвам на Луната

с Ян Бибиян – и с Дяволчето Фют.

И всякоя секунда ми е свята! –

със книжица на топлия ми скут.

 

Със Робинзон Крузо в една колиба

два века вече чакаме Петкан.

Лових с Хемингуей по цял ден риба! –

с фенерчето под топлия юрган.

 

Със Ихтиандър вадех изумруди.

Бях Малък принц. И Конник без глава.

Светът така жестоко се потруди

да го забравя – всичкото това!

 

Една ли в мен надеждица угасна?

Писмо ми писа с врабчово перце:

– Лети, момче! Земята е прекрасна

със книжицата в твоите ръце!

 

29 юлий 2023 г.

гр. София, 7, 50 ч.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Възхвала на любовта към четенето 😊
  • Валери, не че се хваля, но аз се научих да чета самичка когато бях едва на пет годинки и от тогава когато и да ме погледне човек все съм с книга до себе си. Голямо богатство са , да не говорим колко врати са отворили пред мен.
  • Точно така, книгите са наши приятели!
  • Преминал си през прекрасни светове
Предложения
: ??:??