ЛЕТИ, МОМЧЕ!
... отново се завръщам в дните детски,
промъквам се във тях като крадец.
И приказки чета – за Баби Мецки! –
един, почти забравен, Дядо Мец.
За кой ли път се качвам на Луната
с Ян Бибиян – и с Дяволчето Фют.
И всякоя секунда ми е свята! –
със книжица на топлия ми скут.
Със Робинзон Крузо в една колиба
два века вече чакаме Петкан.
Лових с Хемингуей по цял ден риба! –
с фенерчето под топлия юрган.
Със Ихтиандър вадех изумруди.
Бях Малък принц. И Конник без глава.
Светът така жестоко се потруди
да го забравя – всичкото това!
Една ли в мен надеждица угасна?
Писмо ми писа с врабчово перце:
– Лети, момче! Земята е прекрасна
със книжицата в твоите ръце!
29 юлий 2023 г.
гр. София, 7, 50 ч.
© Валери Станков Todos los derechos reservados