Луната
Нощта незабравима!...Пълнолуние...
... но е Душата малко притеснена,
понеже в прелестното ѝ „безумие“ –
заплашва я Враждебната вселена...
Ако се случи нещо със Луната,
например ако метеор я блъсне –
внезапно ще се натъжи Земята
дори преди изцяло да се пръсне...
И за Луната ще тъгуват хората
загубили магията ѝ но́щем –
към гравитацията и умората
добави ли се липсата ѝ о́ще...
И тъй, тогава те: обезлунени,
подвластни на Стихии галактични
и на безкрайни огнени Вселени –
останали без чувства романтични:
по-трудно вече ще е да обикват,
понеже тъмно ще им е в Душите,
където (както знаем!) не проникват
там даже и на Слънцето лъчите...
И всички но́щи ще са тъмни вече
понеже светлината от звездите
е толкова космически далече,
че също не достига до Душите...
Останали без Лунна гравитация
и хората, и Родната планета,
изгубили за миг ориентация:
ще се въртят по орбита отнета...*
И ще угаснат Лунните пътеки,
а приливите ще изчезнат просто...
Дори от Ураганите, не всеки
ще може да „достига своят“ – остров...
Ще се разбягат даже Боговете,
ще се забравят толкова легенди,
назад ще се превъртат вековете –
началните да станат и последни!...
... Но из Безкрая луднали ще странстват
Една Луна да търсят всред звездите,
а пренесат ли я и през „Пространството“ –
пак прелестта да върнат по нощи́те!...*
14.09.2019.
*Луната се отдалечава от Земята с
3.78 см. всяка година.Земята и Луната
формират т.н. „двойна планета“: тяхното
движения зависи от слънчевата гравитация.
© Коста Качев Все права защищены