Лунна нощ в Хонолулу...
(или: В нощта на чаровната Лудост)
Шуми Безкрайност, залюляна
от топлия вечерен бриз
и с много светлина разляна
във плискащият се реприз...
Вълните лягат във прибоя
и всяка носи по една
почти опитомена, своя
и развълнувана луна...
По влажния крайбрежен пясък
остават светещи следи...
Във здрача се разнася плясък
от блъскащи в брега вълни...
А стряскащ крясък в тишината
от нощна птица проехти,
когато облак пред Луната
за малко се засуети...
И трепва като светла струна
докосната от Лудостта-
преливащата с пълнолуния
във унес сладостен нощта.
Но тая лунна серенада
и болка носи в радостта,
защото Любовта е млада
и ветровита във страстта...
А казват, че ей там, отгоре
Вселената била безкрай
и през небесния прозорец
сам Господ в тая нощ не трай
и много Обич към Земята
изпращал Той със Благослов,
та затова в Греха си свята
била Човешката любов...
Едни звезди големи падат
изгарят в светлото небе...
В среднощната си канонада
послание ни носят те,
ала не им достига пътя
и с тях изгаря важна вест-
останала си недостъпна
и все тъй непозната днес...
Разнежени от Светлината
(омесила Луна и здрач)
потъваме в нощта нататък...
...Китара нейде трепва с плач
и в сребърната катедрала
на тая нощ проплаква тя,
навярно с болка проумяла
капризите на Любовта...
А Вечността не си отива,
вдълбава в пясъка следи,
но Океанът ги залива
набързо с лунните води...
Във полуздрача сенки голи
обляни в лунна светлина
в прибоя лягат... Но защо ли
Луната вятърът отвя?..
И като Божества прекрасни
във потъмнелия прибой-
те ще се любят там безгласно,
а все ще ги залива той...
Внезапно станало излишно
и Времето, във ритъм нов,
е спряло и дълбоко диша:
като в умора след любов...
...И даже цялата Вселена,
с космичните си сетива
заслушана в нощта, простенва
обсебена от Лудостта...
...някога в Хонолулу-
Уайкики бийч
д-р Коста Качев
© Коста Качев Все права защищены