17 сент. 2011 г., 23:37

Лятна неделя 

  Поэзия » Другая
2030 7 27

Лятна неделя

Неделята ми – гиздава и тънка,

стъкмена по последна лятна мода,

ме гледа под око и чака вънка,

но аз, нали съм делнична порода –

я пращам да върви където види –

да пали огън, да брои звездите,

да търси бисери из кухи миди,

да хвърля прах на някого в очите,

да вие китка в уж любовно утро,

което ще си иде у дома си,

и по домашни чехлички обуто,

ще цъфне на семейната си маса.

Неделята е дивна залисия,

но всеки делник идва на пружини

и тегне върху голата ù шия

с един безкраен наниз от години –

гердан за всяка нейна нощна лудост

тежи ù, назидателно обесен,

и питам се – дали ще стане чудо,

дали ще ù е празнично наесен...
Такава натежала, гола, лятна –

неделята замръква с мен, защото

и аз, и тя – на връщане обратно
си носим обецата на ухото.

© Галена Воротинцева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??