Две тела.
Ще бъдат или бяха?
Обърнати един към друг,
но не и с гръб
един към друг,
отгребваха със шепи
от паницата
едно такова
оглушително мълчание.
Понякога погледите се завъртаха,
да видят силуета,
тялото,
но синджирът, а и халката
за носа,
ги връщаха със вик към
пустотата.
Синджирът е сложната мозайка,
а брънките му + нашите молитви.
Халката му е вялото ни
послушание,
до вялото подръпване
нанякъде.
А отначало бе началото!
*
Във миговете им ще идва
третият.
Със вой ще лочи от паницата,
резки от зъби в глината
ще вложи.
Но от резки от зъби
сълзи не текат.
Нито сополи, нито нафта.
Те носят ярост, болка
в полусън.
А блясъкът в канавката е вече
злато.
Нощта е ден, а само ножът
нож е.
Той, третият, и силуета ще захапе!
По-малкият, безпомощен
и слаб,
и безутешно ще заблъска.
По... синджира,
с кирка, с лост...
Със вежди ще огъне търнокопа!
Ще се постарае!
*
Сега са мъж, жена и силует
неясен.
По дълъг път, като гръбнак
на щука,
неясният върви
от опашката към миризмата.
А те се виждат и са свои.
Обичат се. А аз го казах!
Помня, че го казах.
"А отначало бе началото!"
© Орлин Будинов Все права защищены