27 сент. 2023 г., 18:12

Майко, майчице 

  Поэзия » Гражданская
188 6 8

Тази малка страна е в сърцата ни много голяма,
под небето ѝ синьо сме расли и раснем до днес.
Първо с обич изрекли сме свидната думичка мама,
после дом и родина, и българин. С гордост и чест.

 

Тази малка страна тя е нашата китна градина,
тук латинки свенливи, шибои и здравец цъфтят.
И където и нявга за къшея хляб да замина,
и на сън ще усещам салкъмите с мирис познат.

 

Тази малка страна днес е бедна и с кърпена риза,
а чадата прокудени, майките жалят без глас...
Господа и госпожи...  Забрадка вдовишка хариза,
не очаква тя милост, пощада и обич от вас.

 

Ще приседне на синор безплоден и в ранната есен,
ще запее най-тъжната песен трептяща от плач...
Майко, майчице, кой те поведе по пътя нелесен?
Към робия, Родино...  Родила палач, до палач...

 

 

 


 

© Надежда Ангелова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??