20 нояб. 2010 г., 21:30

Малка Четиридесетница 

  Поэзия » Другая
820 0 2

Млада кокошчица свари

и със зеленце запечи.

Чушки с боб напълни

за лапачка се постегни.

От винцето на 3 годинки,

очите блясват на маслинки.

А вита баница със тиква,

вълчи апетит подтиква...

След богатата гощавка,

добрата, умната стопанка,

чевръсто измива и скрива,

всичко от погледа покрива:

маслото и яйца, и мляко,

за сиренце гледаш жалко.

Месце, сланинка, кашкавал.

До днес... Стига си ял!

От утре ти забравяш

блажничко да хапваш.

Четиридесетдневен пост,

да си смирен, като гост.

И Коледа щом настъпи,

забраната ще отстъпи.

И ще бъдеш ти щастлив,

душевно чист, отрадив*-

наяве ще видиш сина Христос

дар за въздържание и пост.

                                                    2010 г.

 

 *отрадив (ост.) - утешение

© Божидарка Божинова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??