Малка къщичка, стаена в бяла пухкава прегръдка,
пуши, тихичко, небрежно,
И подканя ме, ела!
Що си тъй самотна ?
Тук съм само днес, сега!
И поемам аз, омаян
а кристали разпилени по полето,
малки духчета игриви,
поднасят ми последни слънчеви цветя.
Как успя да съхраниш дъха си ,
в сто годишни времена ?
Таз камина дето пука,
тлеят в нея що истории, любов и патила ?
Зная аз, жадуваш глъч и смях,
но днес съм сам,
обещавам ще те топля,
ще споделяме двамина таз една съдба.
Малкото прозорче, дет блещука ,
кат вечерницата във нощта,
То разкривало е всичко -
слънце, бури, дъждове ,
И рисувало картини,пъстри,
с ярките сезонни цветове.
На верандата широка, неведнъж ,
поглед натежал от болка,
е пронизвал хоризонта ,
и изслушвал търпеливо всяка капка дъжд.
Тук се спирам за последно,
Ще изпия всички спомени красиви,
Ще изчакам тлеещия въглен да угасне,
ще застина в тез картини сиви,
ще потъна в багри и мечти.
© Любомир Поповски Все права защищены