25 июн. 2023 г., 14:34

Между 2 и 200 

  Поэзия
276 4 3

МЕЖДУ 2 И 200

 

Каквото Бог ми даде, си го взе.

Животът ми бе истинска фиеста.

Преди да ми рече едно: – Блазе! –

научих се да дишам с 2 – и с 200.

 

Бял хляб делих със мравките добри.

Светулка бях в светулчени коруби.

Разбрах едно – не всичко е пари! –

затрупан от пари, човек се губи.

 

На просяка пред храма пуснах грош.

А сетне два намерих си по пътя.

И с тях живея – истински разкош –

душата ми зла мисъл не помътя!

 

Голтак, за миг поседнал в царски трон,

низвергнат цар, короната си свлякъл,

светът ми бе ошушкан банков клон! –

от шепа-две крадци обран във мрака.

 

Не бях бедняк. Бях истински богат.

Благодаря ти, Господи, за жеста!

Щастлив ще го напусна този свят,

на Кръст разпънат между 2 и 200.

 

25 юний 2023 г.

гр. Варна, 5, 30 ч.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??