Момиче
Момиче, златно момиче, що чакаш още
водата златна бързо да дойде?
Нима не виждаш, че полунощ е
и водата е мътна и неспокойна?
Пък и отколе тук златна вода няма,
най-светлият цвят е сивотата,
а ти си млада и нямаш рана
още нито по тялото, ни във душата .
Блазе ти, моме, че още си млада,
че ти е чиста снагата, душата,
че още никому чергата не запали
и кротко чакаш там - до реката.
Не помниш – гадинките отдавна умряха
заедно с бабата, дето те прати
тука да чакаш… Кой да ти каже,
че цветовете отдавна отми ги водата .
Бягай, девойко! Иди си вкъщи,
измий лицето, сложи софрата,
с глас на луна покани слънцето
у вас да влезе, теб да послуша
тихо и кротко как ще му пееш
как едно време имаше чудо
- златна водата в реката се лееше .
© Стоян Стоянов Все права защищены