20 сент. 2020 г., 23:41

Моята Родопа 

  Поэзия » Другая
429 2 9

Живяла съм я и я сънувам.

И гайдата ѝ ме разплаква.

Доброто ѝ в мене добрува

и корен ме тегли нататък.

 

За водата ѝ врѝсна* съм жадна

и да ми вейне сенкя горуня.

Чанкове да са разпеят по пладне,

докАто са слънце забули.

 

КАматна ми е Родóса*,

кога са листнат барчѝни*

и ми е милна, кайно* дьонóса*

сос бин кишѝ* и пилцѝне*.

 

А кога горóна* бално* заплаче

и на дервéну щóлбине*,

там де са сóлзе капáле,

тамо щат песне са пóлнине.

 

Такава е мойта милна Родопа -

дюнé*, забулена в тайни,

грижовна, по майчински топла,

изпънена с думи омайни.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

,

*

врисна - прясна

кАматна - красива

РодОса - Родопа

барчѝни - хълмове

кайно - като

дьонОса - вселена

бин кишѝ - всичките си хора

пилцѝне - птици

горОна - гората

бално - жално

щОлбине - клони

дюнЕ - земя

© Калина калина Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??