Мухите, всеки знай добре,
летят и все злотворят.
Не са приятни гости те
и тук се за това говори.
В стаята е топло и уютно,
а обзавеждането е направо чудно -
два кревата, средновековен сорт,
и прозорци за комфорт,
маса, бюро, печка, стол -
всичкото във този хол.
На масата Кристин чете,
свила своите колене
удобно на своето легло
- от всички други по-добро.
В съседство (другото легло)
се пада мама Таня,
ушуняла се във юргана -
употреба пето потекло.
И наш'та славна героиня
с кръв - вероятно синя
и аристократичен поглед нагъл
горния десен ъгъл се протяга.
Но доскучава на мухата.
Топло й е на горката.
В полет бърз се устремява
и оплакванията си забравя.
Литва смело, отривисто
и полетът минава чисто.
Ха наляво, ха надясно -
ех, че е прекрасно.
Но навлязла с уверение
в Крисиното полезрение,
бедната страдалческа муха
не подозира, че очаква я беда.
Както си четеше вяло,
детето се протяга отмаляло.
Срещу себе си - какво да види:
гостенин неканен иде.
А мухата добродушно
кацне тука, там пошушне,
остави някъде следа -
скучае бедната душа.
Криси смело взима книга
за употребата велика -
гостенинът да прогони
по домакинските закони.
Всичко става много бързо
- мухата късно се задава
и към стената отлетява.
Скача Криси на леглото
и в движение констатира -
трябва действие, защото
току така не се умира.
А мухата протестира
и теориите презира.
Но момичето със книга
своята ръка надига
с цел мухата да накаже
и, по възможност, да я смаже.
Книгата полита бясно
и пространството й става тясно.
Гледа Криси - на стената
е размазана мухата.
Слизайки, ръце потрива
и подвига си тя разкрива.
Сочи гордо на стената,
но - ах! - къде ли е мухата?!
А тя, голямата актриса,
в полет си лети безгрижен.
Целият талант събрала
и се пра'ила на умряла.
Криси със зачервени бузи
скача диво към врага си.
Вади тежка артилерия -
с джапанка се готви да замери.
И замеря!
Славната муха е отегчена
и на всичко е решена.
(Тя единствена, кралицата,
е участвала и във "Матрицата".)
Всички действия замират
и във кадри се развиват.
Лицето Крисино е изкривено,
от гняв изпъкват всички вени.
Замахва джапанката със сила
и се чувства победила.
Мухата гледа, не примигва -
чепикът вече я застига.
Тя смята, преценява
и лявото крило спасява.
Криси гледа и не вярва -
гостът й смъртта избягва.
Но няма, иска или не,
щом е тука - ще умре!
Взима трето убивно средство
и се готви за последствие
- да смете и вземе трупа
и да го изхвърли на боклука.
Мухата е зашеметена
и леко е смутена.
Да избяга прави опит,
но, уви, очите склопя.
И остава на стената
за Крисините усилия отплата.
Така завършва таз борба
със нахалната муха.
А извод искат и поука.
За поука идва тука:
На прост внимание не обръщай,
че той за теб си мисли същото...
© Криста Все права защищены