Богородице,на празника твой ти палим свещица
и шепнем молитва над масата-семеен олтар.
Изобилие нека да има
и радост за всекиго-жена или мъж,млад или стар.
Болестите да се стопят като тая вощеница
и да бъдем опростени,бели като тази пита.
Нека нощем свети у дома свещица
и дяволи покрай оградата ни да не скитат.
Колкото са зърната на чепката грозде,
толкова надежди да има.
Нека обичта ни държи заедно по-здраво от железен гвоздей.
Нека огънят в огнището да не угасва тая зима.
Нека мъртвите да си намерят пътя,
а близките им да ги помнят.
Нека живите да си намерят пътя
и душите им да бъдат пълни стомни.
Богородице,от вятъра пази ни с длани,
както пазим ние малката свещица,че вятър зъл понякога я изгасява.
Дай ни обич и надежда,топло рамо
и стори така,че след бедата радостта ни да не закъснява.
15.08.2020г.-Успение Богородично