21 апр. 2010 г., 19:06

На Валя 

  Поэзия
609 0 2

     На Валя

 

- Ах, Валя, Валя.

С какво ме ти омая?

Коя те майка родила,

та си тънка снага извила?

Коя те земя хранила,

и блага душа градила?

И си така работна,

чевръста, с трудности  сговорна?

И те гледам, Валя.

Ти си тъжна. Що е? Не зная?

 

- Българска майка ме родила,

с любов и нежност ме кърмила.

Врачански буки зелени

са моите сестри засмени,

а верни ми другари

са прохладните дъбрави.

Згориградските красоти

ме дариха с душевни висоти.

 

Гурбетчийка съм аз сега,

далеч от родната страна,

далеч от син, дъщеря и снаха,

далеч от дом и рода.

А тате се скоро помина,

млад в Отвъдното замина.

Не бях в живота му нелесен,

не чух му лебедова песен.

 

Затова сърце ми плаче,

затова съм тъжна, унила

и стройна снага превила.

Скоро ще имам внуче

и нека Природата мила

щади моето птиче -

да е здраво и щастливо,

всичко да е красиво.

А, аз на село кат' се върна,

всички горещо ще прегърна.

 

                      5.10.2009г., Мадрид

_____________________

 

  Згориград - село, почти квартал на Враца

 

 

 

© Божидарка Божинова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Да.Прав си Антонио.Стила на стиха е близък до така наречения народен,Но ,аз като част от народа,самолично не правя народно творчество.А,мъката,мъката е голяма за всички-и за емигранти ,и за изгнаниците в опусушена България.
  • Не е сама Валя тук, има си теб, това никак не е малко!
Предложения
: ??:??