На една полянка край гората
където най- висока е тревата.
Листата на лопена на етажи
са приютили горска школа важна.
Там е училище за всички насекоми
директор е рогачът - бръмбар Рони.
По музика учител е щурецът,
по бойните изкуства - скакалецът.
Да усвоят науките от книги
от ранно утро весело пристигат:
мушички, пеперуди и калинки,
пълзящи ларви на летящи животинки.
А пък отвъд рекичката, по моста,
пристига малкият стоножко Коста.
Но вчера сутрин случи се бедата
през дупка в моста падна той в реката.
Спасиха го комар и пеперуда,
ала обувките в реката си изгуби.
Тревога за семейството голяма.
- Отде обувки сто? - се пита мама.
И не заспива нощем от въпроси:
- Как чедото ми ще се скита босо?
А сто обувки струват куп пари -
Проплаква мама, таткото – мълчи.
Директор Рони тъй реши въпроса:
Събра децата. Преброи : над сто са.
И после в две редици подреди ги
с поръчка при родителите си да идат
Редица лява – всеки по пантофка
със номера на малкия стоножко.
Редица дясна – с по пантофка дясна
да купят,( донесат). Нали е ясно?
И чудото се случи: Пак в обувки
крачетата на Коста са обути.
И тез′ обувки сякаш са вълшебни:
сами вървят, сами летят. И даже
избягват дупките по моста и паважа.
Семейството стоножки със поклони
благодариха на директор Рони.
Децата пък през тоз′ учебен срок
научиха най- важния урок:
„Приятел в нужда се познава”
навреме щом ръка подава.
© Дочка Василева Все права защищены