Падайки, мисли как да се изправиш.
Не рухвай в калта безпомощно заровен,
и дори да нямаш въздух, даже да се давиш,
дори от мъки, рани и любов отровен,
дори тежко предаден от дух и тяло,
сърце на парчета загубено и разпиляно,
едно парче знай, че остава цяло -
Воля - единствено, но най-голямо.
„Не мога" - първия израз, който ще забравиш.
Не забравяш болките? Помни и се учи.
Спомена за радостта нека го запазиш,
а ако някой те иска тъжен, му се усмихни.
Сълзите ги остави, приятелите ги намери,
това, че те предават, не значи да се предаваш.
Бори се със всички, всичко и със себе си дори.
Съвестта ще е твой убиец и другар, когато продължаваш.
Коварните лъжци ще те накажат,
ще правиш грешка след грешка,
лицемерните актьори от сцената ще слязат,
когато забраниш играта, в която си пешка.
Гледай тъжно, наивно или гузно,
но след това гледай НАПРЕД!
Няма лесно, има много трудно
и всичко има смисъл, докато все още си човек.
Преставаш да си такъв, чак когато си отиваш
от света, в който можеше да се бориш и обичаш.
Създай си ценности, в които вяра да имаш!
Открий безценни хора, от които да не се отричаш!