О, ако попаднеш сред стадо маймуни,
ти трябва да станеш маймуна сред тях.
И трябва да правиш маймунски муцуни,
че инак ще станеш пред всички за смях!
А ако попаднеш във глутница вълча,
ти трябва да станеш по-хищен от звяр,
защото без черни забрадки и сълзи,
на вълците няма да станеш другар...
За щастие само сред хора живееш,
и ти не забравяй,че ти си човек,
С усмивка ехидна не дей да се смееш,
със свойте съседи бъди ти по- мек!
За жълти стотинки не ставай маймуна!
Не свиквай със ролята жалка на пес...
Пази си душата, не свойта муцуна,
не хрускай ти хорските кокали днес!
Не ритай човека и хорската обич,
не ставай за другите вълк единак!
Доброто не слагай ти никога в скоби,
не ставай без нужда на никого враг!
© Христо Славов Все права защищены