29 июн. 2014 г., 21:42

Нереална реалност 

  Поэзия » Гражданская
477 0 3

Нереална реалност

 

С изпъчена гордо човешка осанка,

с душа до ковчег депозирана в банка,

с крака, изкривени от вечния бяг,

с охлузени плещи, от дългия впряг,

душен от проблеми,

от липса на време,

от всяко ненужно, но искано бреме,

с претъпкан от хиляди планове ум,

осъден вървиш по житейския друм.

Газта е натисната, нямаш спирачки,

любов и красиво робуват на пачки,

зареждаш от черната хроника страх

и чак ослепяваш от нейната прах,

не виждаш живота си толкова болен

и в кръг се въртиш  –  недоволно доволен,

и мислиш, че нравите щом са такива,

то трябва очаквано тях да покриваш,

а щом ги покриеш, е всичко наред.

Нима са делата ти масло и мед?

Когато погледнеш на себе си честно,

съзираш ли правдата бързо и лесно?

Намираш ли истини в свойте заблуди

или да откриваш ги нямаш подбуди?

Не се огорчавай от моето слово,

макар и сурово,

макар и олово!

Не  –  никого аз не желая да съдя!

Ти сам си си съдник, че твой си е пътя.

Аз само показвам, каквото съзирам.

Тънее житейския лед и прозира,

и всичко се вижда, и всичко се знае,

но всеки нехае,

търпи и си трае,

привикнал да мрази, но тегли хомота,

защото: „Това означава животът“,

„Това са отколе човешките нрави“,

„Така този казва“, „Така онзи прави“.

 

В главите ни черното днес е успяло

да влезе маскирано в розово-бяло,

а склонен това да приеме човекът,

постила му даже червена пътека

и ревностно пази го, чак до бруталност,

наричайки тази заблуда реалност!                                                      28.03.2014г.

© Марин Цанков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Дълбоко философски стих.
    И толкова патос в изказа!
    Доволна съм, че попаднах тук.
  • Прав е бил Толстой - "Най-опасната мисъл на света е "всички правят така".
  • Заввъртях се в мъдрите ти мисли и се изгубих в тях.Захващам се във всяка дума и се откривам.Хубав и правдив стих.
Предложения
: ??:??