Несебър
Когато слънцето издъхва над Несебър
и чайките кръжат над огнения му покой,
градът не стихва, а е все по-щедър
към своето движение на пчелен рой.
Морето притихнало сякаш покрито е
с пелерина на залез от сетни лъчи.
Бреговете са пусти, дори страховито е
в безлюдна им шир да впериш очи...
А нощта настъпателна взема превес
и по нейния шатр изгряват звезди,
а по силуета далечен, на планински отвес,
заревото пламтящо почти не блести...
Ала ликува на талази народът,
бушува като кръв на язвена лъвица.
И по тесните вени на хода
не спира за миг, в монотонна редица.
Не спира за миг, а слънцето грееше...
Не спира за миг да загледа нощта,
как неистово залезът тлееше,
но у народа, уви, не остави следа...
... и звездите са звезди, а хората са хора... Докога?!...
2012 г.
© Александър Петров Все права защищены