Нощ по сенокосно време
Еле́но мо́ме,Еле́но
не га́зи се́но зеле́но...
Народна песен
Косачите се връщат уморени –
залива ги с прохлада вечерта
и те потъват в нежножстта на Времето,
което обещава им нощта...
Но там Живота просто ги разделя:
младежите ще търсят веселба́,
а срещата с девойки е повеля
на младостта им в буйната съдба...
А в тайни срещи в улички безлюдни
момичетата чакат със копнеж
и през нощта остават дълго будни –
щастливи там с любимият младеж...
Нощта разпръсва звездните си тайни,
а щом изгрее златната Луна –
започват и прозрения омайни,
как всичко да опазят в Любовта!...
И толкова е приказно и светло
живота е прекрасен със любов
и значи там, където все е те́кло –
отново ще тече по начин нов.
А младостта умора не познава,
премигват бавно нежните звезди –
момичето когато позволява
целувките но девствени гърди...
Премигват и светулки малки в мрака –
опитват да разнасят свеетлина,
но утрото на хоризонта чака
със будната реалност на деня...
... Младежите нарамили косите
поемат укротили в миг страстта
и с дива ярост ще косят тревите –
в очакване да дойде пак нощта...
* * * * * *
... А днес това е прелестно намигване
и ретро-романтичен реверанс –
към други времена отминали
без право да получат втори шанс...
...че на живота в цялата промяна
през този бурен дигитален век
отдавна и косачи вече няма –
коси́ с машини Новият човек!...
А тук са само: но́щите усмихнати –
о боже, със безбройните звезди
и влюбени момичета притихнали
във мъжките ръце като преди́...
23.05.2021.
© Коста Качев Все права защищены