Но́щем в Пустинята...
„Пустиня“ е и нещо друго
освен самотен необят!...
А вятърът е със заслуга
за този фантастичен свят!...
Тя просто на море прилича,
но в нея кораб не бразди́ –
и само вятър волен тича,
и ди́пли в пясъка вълни...
Тук залезите са прекрасни,
редят легенди всеки ден:
– и предвещават луди страсти,
дори в живот обикновен...
По древни пътища, все о́ще
вървят кервани в пустошта́,
те за почивка спират но́щем,
но е безсънна любовта...
И между дюните прибягват
плашливи сенки във нощта –
със страст на пясъка полягат
там в своя дял от Вечността!...
Възможно е край тях да мине
самотна в пясъка змия́ –
самата част е от Пустинята
и от планетата Земя...
Но тя като онази, Другата,
ще им открие Любовта,
която грабва както бурята
от вятър див извил в нощта..
Пустинята си има своя
неразбираема душа́ –
и тя разкрива се в покоя
загадъчен обзел нощта...
Но мъдростта ѝ е космична –
Животът тук да устрои́...
А неочаквано лирична
от звездното небе струи́
И стига да си бил достатъчно,
и сам в Пустинята живял –
разбираш знаците загадъчни
от всеки древен ритуал!...
... Пророци раждала Пустинята
в далечни тъмни векове́
и не една била́ издигната
религия от Богове́...*
Пустинята прекрасно помни,
във пясъчните си зрънца́ –
божествените фараони
с мумифицирани сърца́...
... Зашеметяващи и древни
са Пирамидите с финес,
като загадки извънземни –
не разрешими и до днес...
И Фараоните, и Сфинкса,
и цялата незнайна гмеж,
вградени тук са в Обелиска –
на всечовешкият копнеж...
... Отдавна хората ги няма
тук от ония времена́...
Пустинята?... И тя промяна
търпи, но само през деня...
А но́щем всичко се завръща:
– пълзи́ онази зми́я пак
и пак страста е вездесъща
зад дюните, и дава знак...
* * * * * * *
... А някога в една Пустиня
и аз като номад живях –
и даже с вятърът роднина
безумно в пясъците бях...
И помня лагерният огън,
и гледах с другите и аз –
как хубавица босонога
въртеше таз в красив екстаз...
А щом пък огънят загасна
и всички легнаха да спят –
настъпи пауза опасна
във нейният затворен свят.
Но колебанието кратко
зад дюните ни озова́...
И тръпнеха в нощта стократно
възбудените сетива́...
А може би като знамение
и препълзяла Вечността –
змия́та беше там със мнение
за рисковете на страстта...
... Днес знам, че Огънят догаря
дори умират и звезди:
– и младостта ни не повтаря,
а не оставя и следи́...
26.06.2020. Едно време в Пустинята
*много световни религии са създадени в
Пустините
© Коста Качев Все права защищены