Носталгия по Рая...
... Животът някак ме повлече
по свои, нови, правила́
и вече то́-олкова далече
остана всчко онова́,
с което някога живеех
в едни разкошни времена́
и сам се с бурите родеех,
и с всяка вдигната вълна́...
... Отново на брега опитвам
аз носталгично да съм там,
където някога се скитах
от дръзки страсти обладан.
Но по-далеч е хоризонта
отколкото тогава бе́
и по е трудно да си спомня –
мечтите на едно дете!...
А струва ми се и вълните
са няак по-големи днес
и блъскат се в брега сърдити
без някогашният финес...
Но знам, зад хоризонта чака
един вълнуващ Океан –
с вече́рен бриз разпалващ мрака...
– И залез с фантастичен плам...
Влечението към Безкрая
не може да се обясни,
То грабва те и те омайва –
не казваш никога: „Пусни́!“...
Не може и да се опише
(и с думи как да изразиш!?...),
когато трудно даже дишаш –
в страстта си пак да устоиш...
А буря ли те е държала
във лапите си нощ и ден –
там в ураганната спирала
ти оцеляваш промене́н...
И вече знаеш, че Живота:
от Бога даден е велик
и нямаш право да прахосваш
дори един-единствен миг!...
А може ли със думи, просто,
затиснат в сляпата мъгла
да не крещиш, когато остров
пред теб покаже се едва!...
И сам във цялата Вселена
пред чудото да замълчиш,
а после нещо споделено
дори и с Бог да промълвиш...
И викаш общо Боговете –
Аллах, Йехова и Христос,
а те възпират ветровете
във тяхната първична злост...
... Днес помня: буря бе вилняла
и свършил корабният ром,
когато Островът изплава –
със обещание за дом!...
Носталгията ме измъчва,
когато мисля днес за там,
че остров може ли без кръчма,
а за моряка тя е храм!...
... и ако в буря оцелял си,
то значи си попаднал в Рай,
където и любов те гали,
а ромът – просто е без край...
Сега в носталгия замаян
бих искал да се пренеса́
отново в кръчмите на Рая!...
– но днес не стават чудеса́...
17.10.2021. /Едно време в Морето
© Коста Качев Все права защищены