11 февр. 2008 г., 23:45

Обич 

  Поэзия » Любовная
1522 1 10
 

Олтар

 

Найден Найденов

 

До вратата ти,
нощно-заключена,
аз се спирам
във своите сънища.
В живота ни
често се случва
зад врати
да стоят
кръстопътища.
В ръце те
понасям
към изгрева,
а залези
виждам насреща.
Звезди се
кикотят изстинало,
вятър изсвирва
зловещо.
Пак лъжат
гледачките-врачки,
по ръцете
гадали ми
бъдното.
Две линии
в длан се пресичали...
А до
портата твоя
аз зъзна.

Раждам те
в мигове слепи.
Танцувам
във нощна агония.
Пустотата
загребвам
със шепи,
в пръстите ми
да се помолиш.

 

 

 

Без олтар

 

Радостина Марчева

 

Тази нощ ще залостя вратите.
Острозъби резета ще сложа.
Катинари с верига ще вържа-
ключовете им ще преглътна.

С ръжда ще напълня гърлата им.
Ще проскърцват, когато поискаш,
да престъпиш в църква - некръстен
и в камбана, да ме затвориш.

На звездите ще пея по изгрев.
Сто разпятия бавно ще нося-
за отплата, че съм посмяла
в твойте длани да се помоля.

Искам да ме виждаш такава,
от съня ти - новородена,
от безпътица - ослепяла,
от очакване - насълзена.

 

 

Греховно

 

Найден Найденов

 

Ветрове ще крещят полудели.

Снегове ще засипват пъртини.

От главата с коси посребрели

ще изтрия прахта на годините.

 

Ще отворя вратите ти скърцащи

и ще срежа синджир, катинари.

Еретика във мен ще покръстя -

на сълзите ти да се опари.

 

Ще възкръснат от огън ръцете ми

и от прошка ще бъда пречистен.

С глава ще допра коленете ти,

като разпятие... Като истина.

 

Сбъднато


Радостина Марчева

 

 

В топъл дъх ще стопя снеговете

от мълчаното бяло в косите ти.

Коленете ми - писани порти -

ще разтвориш с неказани истини

Еретик ще прегръщам по съмнало.

Женска рожба по здрач ще приспивам.

Ще я люшкам сред жито покълнало

и във облаци ще я повивам.

Ще преда от луната чеиза й.

Тежки сватове права ще срещам

и ще плисна бакър със сълзите си

пред копитата на жребеца -

на неверника с черните ириси,

дето тя ще целува молитвено...

 

За това, че си всъщност душата ни,

нека, Обич, ти е простено.

© Радостина Марчева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??