15 янв. 2024 г., 08:53

Огледалото 

  Поэзия
123 1 2

ОГЛЕДАЛОТО

 

Добре, че огледалото не помни.

Добре, че огледалото е нямо.

Възможностите негови са скромни.

Да отразява истината само.

 

Все искаме от него да ни прави

такива, за каквито сме мечтали –

болникът да се види див от здраве,

страхливецът – накичен със медали.

 

Огледала във кухни. И във спални.

Квадратни. Ромбоидни. Четвъртити.

Оглеждаме се – чисти. Или кални.

Нахални. Предоволни. Или свити.

 

И аз си имам свое огледало.

И често пъти взимам го във шепи.

На черното река ли, че е бяло,

то в миг откъм гърба ще се разцепи.

 

И затова изричам всяка дума

така, като че ли ми е последна.

То ще ми тегли някой ден куршума,

ако безчестен в него се погледна.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • "И прозорецът и огледалото са направени от стъкло. Трябва само да добавиш малко сребро и вече виждаш само себе си" Не помня автора, но великолепно се допълвате.
  • И аз си имам свое огледало.
    И често пъти взимам го във шепи.
    На черното река ли, че е бяло,
    то в миг откъм гърба ще се разцепи.

    Малко имаме такива огледала, Валюше, пусто его.
Предложения
: ??:??