Синьото в света
и пъстрото,
зеленото в света
и яркото
- се сливат в звън
- самсара, нирвана...
Ом!
Светът е сън!
Мечтата във света
и болката,
стремежът във света
и радостта
- чертаят блян
- самсара, нирвана...
Ом!
Светът е мисъл!
Тече неспирно
водата,
животът,
светът.
Плъзга тяло гущер,
бяга бързо ягуар.
Плачат и се смеят,
бързат и остават
Буда,
Сидхарта,
Бог,
всемирът и светът.
Брахман - Атман
Аз и ти
... тече в неспира -
безкрая,
бърза и остава
Праджапати - възкресител
първи,
смърт и огън
- Мара и Майя
- самсара, нирвана...
Ом!
Светът е сладост
и развала,
пламък, леност
и пресита
- самсара, нирвана...
Ом!
Светът е грях!
Браман млад
- размисля,
пости,
чака,
свещените къпания
редуват смирение, кротост,
- времената отхвърлят
слуха и сетивата.
Браман - млад...
- самсара, нирвана...
Ом!
Светът е вяра!
Любов!
Наслада, страст,
игра и сън
- самсара, нирвана...
Ом!
Сън и мисъл,
дух и грях,
вяра , сетива...
Ом!
Светът е съвършенство!
19.05.82
„OM", тат и сат са провъзгласени като тройното назоваване на Брахма, който е Истина, Съзнание и Блаженство.
„Самсара" е понятие от някои източни религии. Буквално означава кръговрат (санскрит). Това е веригата на ражданията и смъртта под формата на колело, което винаги е в движение. Когато тази верига бъде прекъсната, съществото получава освобождение (мокша) и встъпва в „Нирвана".
© Валери Качов Все права защищены