Apr 11, 2009, 4:12 PM

Ом 

  Poetry » East forms
1186 0 1

 

Ом

 

Синьото в света

                   и пъстрото,

зеленото в света

                   и яркото

- се сливат в звън

- самсара, нирвана...

Ом!

Светът е сън!

Мечтата във света

                   и болката,

стремежът във света

                   и радостта

- чертаят блян

- самсара, нирвана...

Ом!

Светът е мисъл!

Тече неспирно

         водата,

           животът,

                    светът.

Плъзга тяло гущер,

  бяга бързо ягуар.

Плачат и се смеят,

  бързат и остават

         Буда,

         Сидхарта,

         Бог,

всемирът и светът.

Брахман - Атман

Аз и ти

... тече в неспира -

                     безкрая,

бърза и остава

Праджапати - възкресител

                                      първи,

смърт и огън

- Мара и Майя

- самсара, нирвана...

Ом!

Светът е сладост

                   и развала,

пламък, леност

                   и пресита

- самсара, нирвана...

Ом!

Светът е грях!

Браман млад

- размисля,

              пости,

                        чака,

свещените къпания

редуват смирение, кротост,

- времената отхвърлят

         слуха и сетивата.

Браман - млад...

- самсара, нирвана...

Ом!

Светът е вяра!

Любов!

Наслада, страст,

         игра и сън

- самсара, нирвана...

Ом!

Сън и мисъл,

           дух и грях,

вяра , сетива...

Ом!

Светът е съвършенство!

 

19.05.82

 

 

 

OM", тат и сат са провъзгласени като тройното назоваване на Брахма, който е Истина, Съзнание и Блаженство.

„Самсара" е понятие от някои източни религии. Буквално означава кръговрат (санскрит). Това е веригата на ражданията и смъртта под формата на колело, което винаги е в движение. Когато тази верига бъде прекъсната, съществото получава освобождение (мокша) и встъпва в „Нирвана".

© Валери Качов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Демонстрираш интересен стил! Много ми хареса и ще прочета, по възможност, всичко публикувано от теб!
Random works
: ??:??