Отговор
Един ден ти дойде и ми каза:
“Напиши един стих и за мен.”
Няколко малки думички изрече ти,
скрили толкова много зад себе си.
Не е лесно да се стори това.
Нищо не пречи да измисля нещо,
да говоря за приятелството ни,
за привързаността и дори малко любов.
Но, помисли за миг, това ли искаш?
Нищо не пречи да изразя хиляди чувства,
но ще знаеш ли дали са истина те?
Лесно е да се пиши за природата,
за деня и нощта, за луната и звездите,
лесно е, когато описваш дадено чувство.
Но това не е същото...
В този миг си мисля за теб
и се чудя как да ти отговоря.
От първия ден, когато те видях,
открих в теб приятел скъп.
Спомням си времето, когато
прекарвахме часове наред в разговори
и се усмихвам: тези спомени са ми скъпи.
Дори след още десет, дори двадесет години
искам пак така да се събираме,
Да видя усмивката ти, да ти отвърна с друга.
Бъдещето е неизвестно, съдбата – страшна,
но това няма да ме спре да си мисля:
“Искам и утре да ти видя, приятелю мой.”
Ти поиска няколко кратки реда,
отговор на скрит въпрос,
И аз ти давам своя отговор:
“Това си ти за мен, днес и за бъдеще.”© Диляна Неделчева Все права защищены