Пеперудата
древна индийска притча
Един ученик на Буда
в миг на себична възбуда
решил Мъдростта да изпита
с присмех на злоба нескрита.
Пеперуда хванал в ръката
и попитал: "Таз гад хвърковата
дали е жива в тоз миг?
Отговори ми, мъдрецо велик!"
На всичко готов бил хлапака,
дори да я смачка веднага!
Стига да може с това
да унижи Мъдростта.
Но Буда отвърнал достойно
с усмивка топла, спокойна:
"Ех, глупаво, младо момче,
всичко е в твойте ръце!"
© АГОП КАСПАРЯН Все права защищены
Благодаря!