14 февр. 2024 г., 11:53

Песен на шише домашно вино 

  Поэзия
189 4 5

ПЕСЕН НА ШИШЕ ДОМАШНО ВИНО

 

Когато хлябът ми изсъхне, а виното ми вампиряса

и фъфлят във съня ми влъхви, че пия сам на пуста маса,

когато хлъзгавото време започне да ми се изплъзва

и – тежко – пладнето отнеме последната ми глътка въздух,

когато бялата ми риза за сбогом в залеза се вейне,

а моят син гердан нанизва от песните ми ненадейни,

когато сетната ми стомна беззъбо хили се на суша,

тогава кой съм ще си спомня – и само себе си ще слушам.

Да пея? Или да нареждам? Ухото си ли да накълцам?

Живях с едничката надежда, че не живея посред вълци.

Садих и сякох. Камък къртих. Деца роих. И бръчках крепа.

И пих за живи и за мъртви, додето се превърнах в пепел.

Снова – облъскано вретено. И песен пея – сам и улав.

 

А после стихвам ужасено

от всичкото, което чувам.

_________________________________________________

Честит Празник Свети Трифон Зарезан, приятели!

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Честит празник, Валери!
  • Вихър си, тайфун си, вулкан си поетичен!
  • Честит празник на виното и веселието, Валка. Да ни почерпиш малко с твоето менте Мерло! Наздраве!!!
  • Садих и сякох. Камък къртих. Деца роих. И бръчках крепа.
    И пих за живи и за мъртви, додето се превърнах в пепел.
    Снова – облъскано вретено. И песен пея – сам и улав.

    А после стихвам ужасено
    от всичкото, което чувам.

    Няма такава поезия!
  • Тъжно и смешно. Хубаво!
Предложения
: ??:??