26 февр. 2024 г., 12:21

Песен за солената Свобода 

  Поэзия
133 4 2

ПЕСЕН ЗА СОЛЕНАТА СВОБОДА

 

Не вятър – биволи мучат.

Небетата над мене скърцат.

Вълната гъне бичи врат,

захапва камъка разкъртен.

 

Ще ме смете ли? Да. Без жал –

в немилостивото си Нищо,

ведно с протрития ми шал,

с прегазеното ми огнище.

 

Ще ме въргаля – без да спре

в прегракналите ветровеи.

Ще ви мирише на море,

о, йе! – от дънните навеи.

 

Защо дойдох? – един пигмей,

издигнал слабата си прашка?

А можех зад добрия кей

в безветрията да се лашкам,

 

да пея химни за моми,

нахлули в момкови ливади,

и моят ден да отгърми –

шампанско, смях и звездопади.

 

От въздух, огън и вода,

и от гърдата на Безкрая

солена суках Свобода –

солен ще ми излезе краят!

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??