Разказва сатирът печално
приказки плахи за време,
когато всеки нещастен банално
оплаквал е своето бреме.
Сатирът тогава проплака
над огъня нежно замиращ
и скритите нимфи в шубрака
пееха с него песни неспиращи:
„Глад и чума отвсякъде дебнат
да срещнат глупак заблуден
и страшно със връв да го стегнат,
докато го видят смъртно ранен.
Не спират с едничък клетник нещастен,
защото гладът им напомня на вълчи,
не спират, когато видят и царя всевластен,
защото пред тях всяко богатство мълчи.”
„Няма на тази земя пролетно слънце да грее -
плачеше селянка бедна в полето,
а наоколо нямаше птичка да пее,
плачеше само тихо детето.
- Не мога, Боже, да виждам
рожбата своя да плаче!
Всяка вечер в черква прииждам,
казвам ти честно, обаче,
всеки аз звяр ненавиждам,
дори да си Ти – повече от всеки друг тачен.”
„А негърка плачеше някъде,
че млада от болест помира,
че скоро прахта ù навсякъде
с прах ще бъде покрита.
Плаче тя, че самотни
майка и татко ще напусне.
И плаче нощи безбройни,
мокри са горчивите устни.”
„Стара жена сина си оплаква,
свидно, мъчно ù е за нейното чедо,
но плаче и още, защото очаква
съпруг да остави своето дело,
за да сподели нейната мъка –
мъка за чуждо дете –
би ли тръгнал през тясната лъка
на любима съпруга кураж да даде?”
„Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже –
беше казал великият писател.
С толкова мъка наоколо не може
да живее един глупав, наивен мечтател.
Поетът разбира само от рими,
за него всичко е болка и мъка,
за него другарите всички са мними
и страшна е всяка протегната насам ръка.”
Неусетно иде заранта
и нимфите плахо в гората се скриват,
помним от огъня само прахта,
останал е сам на полето сатирът.
© Илияна Брайкова Все права защищены