1 мая 2023 г., 07:15

Пешеходецът 

  Поэзия
279 1 2

ПЕШЕХОДЕЦЪТ

 

... отдавна съм на "ти" със този свят,
спрях да го гледам винаги под лупа.
За мен – дори и царският палат –
по-дребен е от заешка хралупа.

 

Дали защото дишам втори век,
различията спряха да ме плашат –
наравно хълтат в погледа ми мек
беднякът, а след него – богаташът.

 

Което е за едного добро,
за другиго е повод да се нерви –
един се къпе в злато и сребро,
а друг вечеря с рибени консерви.

 

Дори не се и питам кой съм аз
из тая гърчалива суматоха,
дали облечен Никаквец във власт?
Или Вселенски някакъв пройдоха?

 

Вървях си в Пътя с песен на уста.
И бирата ми беше адски пивка! –
щастливец, че през фалша на света
преминах с опрощаваща усмивка.

 

30 април 2023 г.
гр. Варна, 20, 00 ч.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??