Петнадесетгодишните деца са хубави като цветята на пазара.
Тях аз и ти изобщо ние можем да ги купим лесно.
Да заплатим с метал или хартийки стари
за тяхната последна песен.
Ръка на властелин с нечисти длани сочи пътя към безвремието
на съкрушените амбиции немилостиво.
И все пак, щом са живи, имат шанса те
да пуснат корен, да поправят нещо гнило.
Но в кофата с водата до сергията не слагат бурени,
които имат свойството да се окореняват.
Красивите цветя от път обрулени,
изрязани до край в прахта ще се строяват.
Известно е, че някои изделия от стъкло са създавани с много любов и внимание дълги часове, а е нужен само един удар, за да изчезнат. Също така е известно, че с един чук могат да се разбият стъклата в цял един град и на чука пак да му няма нищо!
Написано по повод на започващата учебна 2012 година.
© Дух на лютеницата Все права защищены