1 июн. 2019 г., 15:00

По следите на Изгубеното време... 

  Поэзия » Другая
1056 3 2

 

По следите на Изгубеното време...

 

Веднъж, в магична люлякова вечер

застанал сам пред морската стихия,

замислих се как Времето изтече

в нелепата житейска залисѝя...

 

... Назад блещукат спомените слабо

и гаснат бавно кáто вощеници,

напред в мъгла – очаквания само

подплашени отлитат кáто птици...

 

Но по следите тръгнали обратно

дали ще стигнем взривното Начало

до Оня миг когато вероятно

и Времето от взрив се е създало?...*

 

Опитвах се да разбера проблема:

защо това, което е невидимо

в следите на Изгубеното време –

остава във Душите ни завинаги...

 

От този Свят ли са и те самите

илѝ от Други светове дошли са:

–да минем на Живота по следите –

и нас, и тях една една Съдба ориса...

 

Обаче те към други хоризонти

през Вечността нататък продължават,

и може би космическо самотни,

за Миналото време съжаляват!...

 

Но спомените са имагинерни

и Времето без жалост ги изтрива –

след тях остават просто: „Дупки черни”**

без „втори шанс”, без „нова перспектива”.

 

Изгубили из лунните полета

и любовта – в следите ѝ неясни

се движим по инерция полека

пак с яростни... Но разпиляни страсти...

 

Не бродим нощем в транс при пълнолуние,

звезди със свои думи не наричаме –

китарите останали без струни

мълчат за всичко дето сме обичали!...

 

Ръждата на забравата разяжда,

но онова, което е от злато

през Времето остава да подклажда

пак огънят на страстите чудато...

 

... В следите на Изгубеното време

и днес се влачи цялото човечество:

и там – във не избраните дилеми –

е спастрило инстинкта за Отечество...

 

В изгубеното Време на войнѝте

(обаче без възможност за възкръсване !)

по бранните поля навек съдбите

на вóйните загинали са пръснати...

 

Понякога объркваме следите

конвойно през изминалото Време

и напосоки мъкнем се в мъглите:

от толкова мечти обезверени...

 

Възможно е да ги изгубим даже

и някак си олекваме в забрава,

че гравитацията ще откаже

да ни държи във този свят тогава...

 

А друг за нас не е предвиден още,

мечтите ни – проект са невъзможен

и за това броим звездите нощем

с фантазиите за живот отложен...

 

* * * * * * * * * *

 

... Мечти и мисли хванати в капана

на размечтана люлякова вечер,

а недостъпно пак зад мен остана:

Изгубеното време с дъх на Вечност!...

 

01.06.2919.

*преди 13.8 милрд. години Големият взрив

е създал времето и пространсвото.

**космически обекти с чудовищна гравитация,

която улавя дори и светлината.

© Коста Качев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Мисъл, мъдрост и знание намирам тук!
    Благодаря за възможността да чета творбите ти!
  • Много хубаво....и замислящо... Поздравления!
Предложения
: ??:??