5 янв. 2017 г., 00:10

По Смирненски 

  Поэзия » Гражданская, Пародии
641 0 5

ПО СМИРНЕНСКИ 
Р. Чакърова 

 

В утрото на светла ера с факела на нова вера 
идат бодри
депутати с устрем горд и набег смел
А над тях като орлици ято върли политици 
бдят и следват неотлъчно всякоя парична цел! 

 

Пенсионер с' сетни сили като ранен кон цвили 
от бележките за тока прединфарктно поразен
Циганчета в автобуса портмоне на някой свили, 
млад баща в кръчмàта вехне, ненадейно уволнен. 

 

И развели буйни гриви посреднощни самодиви 
тираджиите приканват къмто блудство и към грях... 
Само Господ мож' да съди... Та нали и те са живи??? 
Стискат зъби, оцеляват... Ни за плач е, ни за смях!... 

 

Диабетни, инвалиди... Таквоз чудо се невиди! 
Молят тъжно за рецепти и за патерици нови... 
А на здравната система твърде много ѝ се свиди -
вместо да ги излекува, гледа как да ги изтрови... 

 

Ето татък из Европа - не са чули за потопа! 
Имат къщи и заплати, срещат всичко с твърда гръд! 
При нас - буря безпощадана праща ни в земята хладна... 
Сестри, майки и вдовици за кубик дърва реват... 

 

Митничари, писарушки... Пълнят тлъстите си гушки 
и издигат - един замък, друг пък построил хотел... 
А народът - мисли празник, ако има люти чушки, 
недай Боже да заколим за Великденя петел!...

 

Не се майсторът намери и за алчните банкери... 
Дават кредитите щедро... Със надежда и любов 
гражданинът се улавя и от радост се забравя, 
за убийствена лихва хич, изобщо неготов... 

 

Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда 
на световната неправда, на потъпканий закон
И човекът да намери не мечти и не химери
а спокойствие за душата, за децата си - подслон! 

 

Ах, "летете", крадци мръсни, че на всички вече втръсна
да гладуват, да робуват, вечно да превиват гръб! 
Най-накрай се засрамете и земята целунете
Че животът е от Бога и на всички мил и скъп! 

 

Лондон 04/01/2016 '  12:16

© Rositsa Chakarova Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Ама много, много верни са пародийните стихове по Смирненски, както са актуални и не пародийните други негови. Чудесно си се справила, жалко, че всичко е вярно!
  • Никак не съм се мъчила, Роберт, благодаря
  • Хубав стих, Роси!..Не е никак лесно да се напише пародия, но ти си успяла!..Браво!...
  • Харесах!
  • Браво, Роси! "Ни за плач, ни за смях"
Предложения
: ??:??