ПО СМИРНЕНСКИ
Р. Чакърова
В утрото на светла ера с факела на нова вера
идат бодри депутати с устрем горд и набег смел!
А над тях като орлици ято върли политици
бдят и следват неотлъчно всякоя парична цел!
Пенсионер с' сетни сили като ранен кон цвили
от бележките за тока прединфарктно поразен.
Циганчета в автобуса портмоне на някой свили,
млад баща в кръчмàта вехне, ненадейно уволнен.
И развели буйни гриви посреднощни самодиви
тираджиите приканват къмто блудство и към грях...
Само Господ мож' да съди... Та нали и те са живи???
Стискат зъби, оцеляват... Ни за плач е, ни за смях!...
Диабетни, инвалиди... Таквоз чудо се невиди!
Молят тъжно за рецепти и за патерици нови...
А на здравната система твърде много ѝ се свиди -
вместо да ги излекува, гледа как да ги изтрови...
Ето татък из Европа - не са чули за потопа!
Имат къщи и заплати, срещат всичко с твърда гръд!
При нас - буря безпощадана праща ни в земята хладна...
Сестри, майки и вдовици за кубик дърва реват...
Митничари, писарушки... Пълнят тлъстите си гушки
и издигат - един замък, друг пък построил хотел...
А народът - мисли празник, ако има люти чушки,
недай Боже да заколим за Великденя петел!...
Не се майсторът намери и за алчните банкери...
Дават кредитите щедро... Със надежда и любов
гражданинът се улавя и от радост се забравя,
за убийствена лихва хич, изобщо неготов...
Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда
на световната неправда, на потъпканий закон!
И човекът да намери не мечти и не химери,
а спокойствие за душата, за децата си - подслон!
Ах, "летете", крадци мръсни, че на всички вече втръсна
да гладуват, да робуват, вечно да превиват гръб!
Най-накрай се засрамете и земята целунете!
Че животът е от Бога и на всички мил и скъп!
Лондон 04/01/2016 ' 12:16
© Rositsa Chakarova Всички права запазени