По всички пристани световни...
За да се знае, да се помни,
че бил съм някога моряк –
по всички пристани световни
развявах дръзкия си флаг...
А страст и чувства не пилеех
в една реалност от мечти
и сам в легендите живеех,
и бях със бурите на: „Ти”...
Безкраят беше ми нишана,
нацелен в него оцелях,
дори когато Океана
превръщаше се в звезден прах...
Но бягаше ми хоризонта
сребристо--синкав във мъгла,
че да го стигне там самотна
дори мечта не би могла...
Но помня вихреното чудо
щом някой изкрещи: „Земя!...” --
как викахме там всчки лудо...
... Как Океанът онемя...
И в екзотични дестинации
аз вечер в олюляващ строй,
вървях със старите моряци
към Ритуалният запой...
А в кръчмите с жени крайбрежни
Безкрайността ли ти е дом:
и страстите са неизбежни
щом лее се ямайски ром...
... О, дни прекрасни и не лесни,
но бях щастлив, че съм Моряк!...
Макар и сутрин с тъжни песни
да тръгвахме към следващ бряг!...
02.09.2017.
© Коста Качев Все права защищены