21.08.2019 г., 13:42 ч.

По всички пристани световни... 

  Поезия » Друга
293 0 0

 

По всички пристани световни...

 

За да се знае, да се помни,

че бил съм някога моряк

по всички пристани световни

развявах дръзкия си флаг...

 

А страст и чувства не пилеех

в една реалност от мечти

и сам в легендите живеех,

и бях със бурите на: „Ти”...

 

Безкраят беше ми нишана,

нацелен в него оцелях,

дори когато Океана

превръщаше се в звезден прах...

 

Но бягаше ми хоризонта

сребристо--синкав във мъгла,

че да го стигне там самотна

дори мечта не би могла...

 

Но помня вихреното чудо

щом някой изкрещи: „Земя!...” --

как викахме там всчки лудо...

... Как Океанът онемя...

 

И в екзотични дестинации

аз вечер в олюляващ строй,

вървях със старите моряци

към Ритуалният запой...

 

А в кръчмите с жени крайбрежни

Безкрайността ли ти е дом:

и страстите са неизбежни

щом лее се ямайски ром...

 

... О, дни прекрасни и не лесни,

но бях щастлив, че съм Моряк!...

 

Макар и сутрин с тъжни песни

да тръгвахме към следващ бряг!...

 

02.09.2017.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??