22 дек. 2009 г., 00:30

Покаяние 

  Поэзия » Другая
440 0 5

„Виновен съм”

                        Калпурний*  




Виновен съм. Безспорно съм виновен.

Не вярвам нито в Цезаря, ни в Бога.

Осъждам се. Прилагам безусловно

закона в цялата му строгост.


Признавам си, че те обичам.

Признавам си, че станах твърде жалък.

Признавам си. Виновен съм за всичко

и всякаква присъда ми е малка.


Виновен съм, че много си далече.

Виновен съм, че липсваш ми жестоко.

Виновен съм и разполагам с вечност

в способността си да понасям болка.


Виновен съм, че губя те отново

и моята вина е непростима.

Виновен съм, виновен съм, виновен,

но има съд и справедливост има.


Прилагам иск и сам се обвинявам,  

и пледоариите смешно плачат.

Приемам всеки казус. Призовавам

центурия, магистъра, палача.


Нестихваща е моята вина.

В нестихващ ритъм дните отминават.

Прозорец. Полет. Тишина.

Безумец. Метеор. Забрава.



* Римски пълководец, самоубил се по заповед на Нерон с думите:

   „Виновен съм”, без да знае в какво го обвиняват.

© Ради Стефанов Р Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??