21 июн. 2024 г., 10:33

Последната монета 

  Поэзия
68 0 2

Понякога съм толкова различен, нетипичен
сутрин ставам , нежен ,  романтичен.
Вечер  лягам, нервен, сприхав,  подозрителен 
а превърна ли се в старец,  капризен и критичен-
 ПОЧВАМ ДРУГИТЕ, ХАПЛИВО ДА  ПОДПИТВАМ:

 

Живота прави ли  богат човек-
или оставя го завинаги бедняк?
Плаща ли му "квалитета"-
 или брои му само празни чекове?

 

Живота признава   ли от нещо друго-
 освен години,  как препускат лудо?
Той ли е безсърдечния  хазаин-
 той ли взима и  последната  монета от джобовете наши ?

 

БЕДНИ НАЕМАТЕЛИ СМЕ В ТОЗИ СВЯТ!
А КЪСМЕТ  Е ДАЛ ЗЛАТНИ НИ МОНЕТИ,  ЕДИНСТВЕНО НА НАС: 

 

Купуваме си жилище  в богат квартал-
после местим се,  на друго място в  далечен град!
Теглим заем,  сядаме в скъп автомобил-
сетне  бизнеса   фалира, значи за друг е бил автомобила!

 

Заобикаляме с скъпи ни предмети
златни ланци, гривни,  колиета
следва  обир,  опис , преписка-
неправомерно ни били отнети!

 

ЖИВОТА ВСЕ ПАК ПРОТЯГА СИ РЪКА КЪМ НАШАТА СЪДБА-
 ПОНЯКОГА НИ МАЖЕ СЪС СВОИТЕ  МИРА:

 

Блясък, замък, яхта, спортна ни кола-
 после-  ЗАЩО получи се така?
Всичко тук оставяш, съжаляваш-
 нищо там не можеш да закараш!

 

БЕДЕН НАЕМАТЕЛ СИ НА ТАЗ ЗЕМЯ:


Твоите монетите,  живота ти ги взема от късмета
но  оставя една последна да е   твоя
стискай я в ръката- нея ще ти сложат  в устата! 
Пази я ти  човеко, тя е на късмета ипотека
ще  платиш с нея на лодкаря ти  накрая
да откара те на "ОНЗИ" бряг...  тогава-
там  ще  си  богаташа,  господаря-
  там ще си завинаги-  ХАЗАИНА!

 

П-П-
Задушница е, нека поседнем пред  домове им
там цари мир, спокойствие,  блаженство и благоденствие
ТАМ  са домовете на вечните ХАЗАИ...

 

БОГАТСТВОТО  Е ЩАСТИЕ В ТОЗИ СВЯТ-
САМО АКО   ВИДИШ  СЕБЕ СИ  ИСТИНСКИ-БЕДНЯК
 ...ТИ  МНОГО, МНОГО  СИ БОГАТ!

 

ПАН.

© Найден Тихомиров Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Ина, ако нямаме вяра, ще се наложи да чуем гласовете от домовете им!
    Вярата е глас от отвъдното
    Благодаря ти...Лека вечер!
  • Такава е човешката природа, макар че вече се съмнявам, че всички са хора... "Задушница е, нека поседнем пред домове им"
Предложения
: ??:??