29 дек. 2010 г., 15:26

Празникът на Дионис 

  Поэзия » Другая
945 0 3

                                  Умението да се радваме на даровете на живота е самò

                                  по себе си дар...



На празника на бога Дионис,

когато всички са изпълнени от него,

ела в градините на Адонис,

ще те посрещнат огненоопасни кори.


       Ела да видиш приказни хетери,

       с тъкани чак в Милет хитони,

       обули нежни ходила в сандали,

       жрици на калокагатиона.


Ела да пиеш в бляскави бокали

божествено коринтско вино,

да потанцуваш с палави менади

и срещнеш слънцелика Фрина.


       Ела разгледай скулптурите дръзки

       изваяни от вечния Праксител,

       ела да посетиш театър елински -

       меценат е богоравният Перикъл.


Ела се потопи в щастлива изнемога,

култът към лозата ти предлага

да зърнеш тук изпълнени от бога

даже старците от ареопага.


        В деня на лъчезарен Дионисий

        и боговете от Олимп са слезли,

        отбий се, страннико, и избери си

        потъване на бъчви или на хетери в бездните.

© Славяна Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??